výživa psíka

 kŕmenie šteniatka 

-Šteniatka sú veľmi citlivé na zmenu jedálnich lístkov. Ak  mu ho chcete zmeniť,  urobte to takto:

Do pôvodnej stravy dajte kusok s novej. 5-7 dni mu stale zvysujte podiel novej potravy aa znizujte podiel starej potravy. Na koniec mu dajte len novu potravu aa vôbec nie so starej. Tak si štena zvykne a začne milovaťč novu potravu .

 

- šteniatko má malý žalúdok. preto krmnu davku rozdelte na niekolko porcií : Do 3. mesiaca dávajte psíkovi 4. jedlá denne, nie jeden krat a moc, ale viac krat a menej , od 3-4 3 jedlá denne , od pol roka ho stačí kŕmiť dva krát denne .

 

-Dodržujte pravidelný čas kŕmenia a nezjedené zvyšky odložte na neskôr alebo odstránte,- štena, ktore ma neustale pristup k potrave sa môže prejedať a ochorieť.

 

- Pravidelne kontrolujte svojho psika, V prípade potreby znížte dávky kŕmenia ( keby ste náhodou zistili, že vaše malé 0-6 mesačné šteniatko je akosi moc bacuľaté...) Nadváha totiž nepriaznivo ovplyvňuje stavbu tela a vývoj kostry.

 

-Chvíľku po raňajkách, obede, večeri alebo desiatej či olovrante nechajte šteniatko oddýchnuť si. Nech si sadne, ľhane alebo pospí. žiadne hry hned po jedle.

 

 

kŕmenie psa 

Aby bola strava vášho psa kompletná, musí obsahovať:

- BIELKOVINY -pre vývoj a udržanie funkcií svalov a dodaniu potrebnej energie

-TUKY -dodávaju telu psa potrebnú energiu a sú veľmi dôležité pre jeho kožu a srsť.

-UHLOHYDRÁTY- podporujú zdravé zažívanie psa

- MIENRÁLNE LÁTKY- napr. vápnik a fosfor pre zdarvé  kosti a zubky

- VITAMÍNY- vitamín A pre dobrý zrak, vitamíny E a C pre obranischopnosť organizmu

 

 

 

 

recepty pre vašich miláčikov

Sušené mäso po domácky

Prísady: cca. 1kg chudého mäsa (morčacina, kuracina,...) kvalitný papier na pečenie vééééľa času

Postup: Maso nakrájame na malé, približne 1 cm veľké kocky. Tuk odrežieme. Kocky natesno uložíme vedľa seba na plech a nezabudneme na papier na pečenie. Prvý plech pečieme v nepredhriatej trúbe na 150 stupňoch približne 1-15 hodiny, aby sa zničili baktérie (salmonela...) Potom znížime teplotu na 100 stupňov a medzi dvierka trúby dáme napríklad hrubú drevenú lyžicu, aby zostali pootvorené, tak môže vlko lepšie unikať. Keď sa po 2,5-3 hodinách veľkosť mäsa znemší vyberieme plech (ak máme ešte jeden plech zopakujeme ten istý proces aj s ním). Potom všetko mäso zhrnieme na jeden plech, môžeme ho dať aj na nový papier na pečenie a pri 100 stupňoch necháme znova sušiť. Keď je mäso aj zvnútra tvrdé, vyberieme plech a necháme ho sušiť ďalších 24 hodín na vzduchu, najlepšie ho niečím prikryť (hmyz,...) Mäso skladujeme vzduchotesne a na suchom mieste. Vydrží takto približne rok. Z 1kg mäsa vyrobíme približne 300g sušeného mäsa. Pri pečení môžeme dať do trúby naraz aj viac plechov, ušetríme čas, ale treba plechy striedať, aby bolo mäso presušené rovnako

 

 Cesnakovo kukuričné keksíky

Prísady: 650g chudého morčacieho mäsa 300g mrkvy 150g zemiakového škrobu 150g - 200g kukuričnej múky 50g cesnakového prášku 2 vajíčka 1 PL olivového oleja

Postup: Mäso rozomelieme na jemno, mrkvu očistíme a najemno pokrájame a obe dokopy zmiešame so zvyšnými prísadami a vytvoríme cesto. Cesto dáme do fólie, alebo prikryjeme utierkou a necháme v chladničke cez noc. Cesto opatrne rozvaľkáme (je drobivé) na približne 1,5 cm hrubý plát. Ten rozrežeme podľa veľkosti psa na rovnaké kúsky. Plátky dáme na dobre vymastený plech blízko seba a pečieme na 250 stupňoch, kým nie sú zlatohnedé, potom znížime teplotu na 75 stupňov. Dvierka trúby necháme pootvorené (použijeme hrubú drevenú lyžicu alebo niečo podobné) a pečieme ďalej (približne 6hodín) kým nie sú tvrdé. Potom sa musia približne 24 hodín sušiť na vzduchu. Skladujeme ich vzduchotesne a na suchom mieste. Vydržia približne rok. Časť múky môžeme nahradiť ražnou múkou... 

 

Keksíky na vyčistenie zubov

Prísady: 150 g pšeničnej múky 150 g múka 550 75 g pšeničné klíčky (a ďalšie na to, aby sme v nich keksíky obalili) 40 g netučného sušeného mlieka 250 ml vody so slepačím bujónom 3 PL oleja 2 PL nasekanej vňaťky 1/2 ČL soli

Postup: Predhrejeme si trúbu na 200 stupňov a naolejujeme plech. Múky zmiešame s klíčkami a soľou, bujón samostatne premiešame s olejom a postupne tieto dve zmesy dokonale premiešame. Cesto má byť jemné. Kúsky vyváľame v klíčkoch a uložíme s trochou odstupu na plech. Pečieme 15-20 minút kým sa neprepečú, potom trúbu vypneme a necháme v nej keksíky pár hodín vysušiť. Z cesta vyde asi 20 kúskov a skladujeme ich v chladničke.

 

Plnená „kosť“

Prísady a postup: Zmiešame 400 g celozrnej múky s 1 ČL kvasníc. Primiešame 300 ml vlažnej vody a vypracuejme cesto a necháme ho odpočívať vo vandlíku. Po dvoch hodinách cesto znova vypracujeme. Vytvarujeme veľké kosti. Znova necháme odpočívať hodinu. Trúbu predhrejeme na 220 stupňov a dáme do nej plech s vodou alebo ohňovzdornú misku s vodou. modellieren. Kosti pečieme na najspodnejšej priečke 20 minút. Teplotu znížime na 180 stupňov a 45-60 minút dopečieme. Kosti vyberieme, prekrojíme po dĺžke na polovice a vnútro vydlabeme, pokým sú ešte teplé. Vydlabanou stranou uložíme kosti na rovnú plochu a zaťažíme drevenou doskou a hrncom, lebo inak by sa pri sušení ohli. Vychladnutú kosť naplníme ľubovoľnou psou pochúťkou a tú prikryjeme druhou polkou kosti.

 

 

 Psie keksíky s tvarohom

Prísady: 150 g tvarohu 6 PL mlieka 6 PL rastliného oleja 1 bielko 200 g mletých vločiek

Postup: Vymiesime z prísad cesto a vyformujeme guličky. Pečieme na plechu cca 30 minút pri 200 stupňoch. Ako príchuť môžeme voliť syr, med, slaninu, šunku, klobásu,...

 

 Keksíky s medom

Prísady: 150 g pšeničnej múky 200 g ovených vločiek 2 PL medu 1 ČL polievky zo slepačieho bujónu 2 vajíčka 150 ml mlieka

Postup: Všetko zmiešame do rovnomerného cesta a vymodelujeme postavičky alebo placky. Uložíme ich na vymastený plech alebo použijeme papier na pečenie. Pečieme v predhriatej trúbe približne 10-15 minút pri 220 stupňoch. Skladujeme v látkovom vrecku aby zostali chrumkavé. Trocha nasekaných byliniek urobí keksíky zdravšími.

 

 

Diskusná téma: výživa psíka

re: kika

adminka | 22.12.2011

áno, je to z iných stránok, sama si recept asi nevymyslím ;-))

?

Kika | 06.12.2011

Velmi tazke okopirovat to z inyych stranok

Pridať nový príspevok